firma web design
descopera meniu

Cat costa un site?

09/01/2019

Cat costa un site?

“Cat costa un site?” este o intrebare aparent simpla si corecta, dar care poate ascunde un risc pentru cine o formuleaza.

Intai de toate, modul simplu si banal in care este formulata intrebarea ar putea indica lipsa de experienta sau interes. Fie nu stiu ce vor de la un site, ori considera ca vor unul doar pentru prezenta.
De unde rezulta si riscul – o astfel de intrebare fiind adresata mai multor firme de web design sau freelanceri, se vor primi raspunsuri variante cu privire la pret si explicatii/motivari diverse.
Aceasta situatie va duce la o alegere bazata pe conceptul “pretul cel mai mic este alegerea cea mai sigura” ori, se va amana/evita realizarea site-ului. Ambele cazuri nefiind o experienta placuta si nici un avantaj pentru acele persoane si afacerile lor.

De aceea pentru a afla cat costa un site web trebuie cunoscute si identificate elementele care comporta costuri. Asa ca vom face o lista:
1. orice site web are nevoie de un domeniu – .ro, .com, etc – pentru care se va plati minim 10 euro / an
2. pe urma este necesar spatiu de gazduire, hosting, care variaza in functie de tipul de site pe care ni-l dorim. Serviciul de gazduire este in sistem abonament, iar unul basic e undeva la 15 euro / an
3. mai departe, site-ul in sine care influenteaza punctul anterior. Daca dorim un site static, fara baze de date, fara interfata de administrare si alegem un template gratuit, pe care-l personalizam putin si la care doar introducem continutul, se va plati undeva la 100 – 150 euro. Daca dorim unul cu interfata de administrare, baza de date, putem merge pe o varianta de WordPress, cu template, iar aici avem costuri minime in jur de 300 – 350 euro. Si cu cat pretentiile/cerintele cresc, la fel si pretul.
4. apoi executia continutului – texte, poze – cine le scrie/il face ? Daca beneficiarul se ocupa de acestea, atunci nu-l costa decat timp, in caz contrar costurile minime ar fi in jur de 50 – 100 euro
5. si nu in ultimul rand serviciile de optimizare SEO, ce pot porni ca pret de la 100 euro
Astfel, daca calculam toate cele de mai sus, ajungem la un buget initial de aproximativ 300 euro. Atat ar trebui sa coste un site de prezentare, “basic”, bun.

Dar trebuie sa aveti in vedere ca acesta este un pret orientativ, nu e unul fix. El variaza de la site la site, in functie de cerinte si de cine il face. Iar scenariul de mai sus a fost croit in jurul ideei de start-up, incercand sa pastram o balanta echilibrata intre pretul platit si valoarea primita.
Important este sa retinem cele 5 puncte care stau la baza stabilirii bugetului pentru crearea unui site web.

De asemenea, la fel de important este sa va cunoasteti afacerea, nisa in care activati, clientii si ce tinte doriti sa atingeti cu site-ul. Pentru ca, practic, procedeul de creare a unui site web de la asta ar trebui sa plece.
Iar daca aveti nevoie de consultanta, nu ezitati sa ne contactati.